Bilgisayarın Kullanım Alanları

 

[one_third]computer[/one_third]İnsanlar tarih boyunca hayatlarını kolaylaştıracak araç gereçler geliştirme konusunda çabalar vermişlerdir. Bilgisayarlar tüm sektörlerde daha geniş çevrelere ulaşabilmek ve manuel işleri bilgisayara yaptırarak işgücünden ve zamandan tasarruf etmek için yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ve dünyada kişisel bilgisayar kullanımı giderek artmaktadır. Küçük ya da büyük tüm şirketlerde bilgisayarlar kullanılmakta ve bilgisayarcılar çalışmaktadır. Ülkemizde artan bilgisayar kullanımıyla birlikte yeni bir sektör oluşmuştur. Mimarlar çizimlerinde bilgisayardan yararlanmakta, eğitmenler dersleri bilgisayar tabanlı olarak anlatmakta,mühendisler modellemeleri bilgisayar tabanlı yapmaktadır. Bu işleri gerçekleşebilmesi için bu konuda yazılmış programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok şirket finans durumlarını, çalışanlarının performanslarını bilgisayar aracılığıyla çizilmiş grafikler ile takip etmektedir.

Havayollarında bilgisayarın tipik kullanımı rezervasyon sistemidir. Ayrıca tek uçuşta yolcu başına kazanç, rötarsız uçuş yüzdeleri gibi mali durumlarda takip edilmektedir. İlk havayolu rezervasyon sistemi “American Airlines” şirketinde 1976 yılında kurulmuştur. Bu sistem 100.000’e yakın terminal ve yazıcıdan oluşmuş ve saniyede 1450 işlem yapma kapasitesine sahiptir. Bilgisayarlar grafik programları kullanılarak reklamcılık,film yapımı gibi yerlerde de kullanılırlar.

Bilgisayarlar borsa uygulamalarında da kullanılırlar. Hisse senetlerinin anlık iniş çıkışları takip eden bu verilere göre iniş çıkışları tahmin ederek grafik hazırlayan programlar bu alanda büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

  • GRAFİK UYGULAMALARI

Bir binanın dayanabileceği maksimum stres, bir köprü için en uygun dizayn gibi sorunlara mühendisler; CAD (computer aided design) uygulamalarında cevap bulabilirler. CAD/CAM uygulamaları çizim ve üretim tekniklerini birleştirmiş ve kolaylaştırmışlardır. Çizilen projeler doğrudan doğruya uygulamaya konulabilmektedirler. Topoğrafyacılar harita çizimleri, elektronikçiler devre çizimler ve mimarlar ise test işlemleri için grafik uygulamaları kullanırlar.

 

  • ANİMASYON

Kısaca resim canlandırma diyebiliriz. Animasyon teknikleri oyun programlarında sıkça kullanılmaktadırlar. Ayrıca resim canlandırma mimarlıkta da kullanılmaktadır.Bir kuvvetin bir cisme yaptığı etkiyi, bir makinanın hareketini incelemek için de kullanılır.

 

  • BANKACILIKTA BİLGİSAYAR

 Bankacılık alanında müşterilere kolaylık sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Bunun en açık örneği ATM (Automatic Teller Machine)’dir. ATM’ler müşterilerin işlerini kolayca halletmesini sağlar ve anlık olarak müşteri kayıtlarına işlenir.

 

  • EĞİTİMDE BİLGİSAYAR

Gelişmiş ülkelerin eğitim kurumları, bilgisayarı eğitim hizmetine sokmakta gecikmemişlerdir. Bilgi toplama ve aktarma alanı eğitimin en önemli görevidir ve bu konuda bilgisayarlardan yararlanma yoluna gidilmiştir. Bugün ülkemizde  “Her öğrenciye bir bilgisayar” sloganı teoriden pratiğe dökülmeye çalışılmaktadır. Özellikle ülkemizdeki bu uygulamadaki aksaklıklara bir yazılımcı adayı olarak daha sonra değinmek isterim.

  • TIPTA BİLGİSAYAR

Bilgisayar tarafından kontrol edilen biyomedikal aletler hastalıkların teşhisinden onların tedavisine kadar birçok alanda kullanılıyor. Biyomedikal sektöründe teknolojinin yaygınlaşması ile biyomedikal mühendisliği ortaya çıkmıştır. İlk röntgen 20. yüzyılın başlarında üretilmiştir. Tomografi röntgen tüpünün hareket ettirilmesiyle deri altındaki belirli bir tabakanın görünür kılınmasını sağlayan bir tekniktir.

  • MÜZİK SEKTÖRÜNDE BİLGİSAYAR

Bilgisayarla müzik çalışmaları ilk olarak 1950’lerde kurulan müzik stüdyolarında başladı. İlk müzik stüdyosu 1953 yılında İtalyan Radyo Televizyonun’ “Luciano Berio” ve “Bruno Maderna” tarafından kuruldu. ABD’de ise ilk kez 1958 yılında New York’taki iki üniversite tarafından kurulan Colombia Princition elektronik müzik merkezinde gerçekleşti. Bilgisayar destekli müzik yapım çalışmaları ilk başlarda doğadaki sesleri taklit etme üzerine kuruluydu. Bunun sonucunda bütün enstruman seslerini verebilen yazılımlar geliştirildi. 1970’lerden sonra müzik yazılımları hazırlanmaya başladı. Bu konudaki ilk ürünü IBM yaptı. Analog sinyallerin sayısal verilere çevrilmesiyle bilgi haline gelen müzik MIDI (Musical Instrument Digital Interface) aracılığla işlenebilemekte idi.

Sonuç olarak, bilgisayarlar hayatımızın her alanında bizimle birlikteler. Bilgisayarlar sadece oyun oynamak, sosyal paylaşım sitelerinde vakit öldürmekten ibaret değiller ve sadece bu amaçlar için kullanıldığında insana yarardan çok zarar veriyorlar. Bu yazımı okuyan kişiler ufak bir beyin fırtınası ile daha ilginç kullanım alanları keşfedebilirler ve belki de bilgisayarın amaç değil bir araç olduğunu anlayabilirler.Umarım yararlı olabilmişimdir. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.