İşletim Sistemleri Tarihi

2. Dünya Savaşında Amerikan ordusu çok çeşitli özellikte silahlar üretince bu silahların doğru hedefi vurabilmesi için hesaplama yapması gerekiyordu.Amerikan ordusu bu ihtiyacını gidermek için 1945 yılında Eniac‘ı üretti.[two_third]

eniac[/two_third]Eniac saniyede 5000 işlem yapabiliyordu ama buna karşılık 150kW güç tüketiyordu.150kW günümüzde modern 300 bilgisayarın tükettiği güce denk gelmekteydi.Ayrıca Eniac 167m² yer kaplıyor ve tam 17 tondu.Eniac’ı programlamak ise başlı başına bir meseleydi.Eniac’ı programlamak, düğmelerle ve tamamen manuel olarak kablolar çıkarılıp takılarak yapılıyordu.Daha sonrasında işler biraz daha kolaylaştı.Ortaya delikli kartlar çıktı.Delikli kartlar iş yükünü her ne kadar azaltmış olsa da bir programla işimiz bittiğinde bellekteki veriyi kaydedip daha sonrasında her şeyi sıfırlayıp ancak ondan sonra başka bir işe geçmemiz gerekiyordu.İşte tam bu noktada işletim sistemlerine ihtiyaç oraya çıktı.İlk işletim sistemleri bilgisayarlarla bir işlem yapıldıktan sonra başka bir işlemi yapmak için gerekli ön hazırlıkları yapıyordu.

Ancak o tarihlerde her üretici kendi ürettiği her model için ayrı bir işletim sistemi kullanmakta idi.Ancak 1964 yılında IBM; PCB/360,MFT ve MVT işletim sistemleri ile aradaki bu uçurumu biraz da olsa azaltmıştı.Tabi ki bu arada bilgisayarlar gittikçe güçleniyor,küçülüyor ve hafifliyordu.Gelin şimdi işletim sistemlerine biraz göz atalım.

 

UNIX İşletim Sistemi

Unix 1969 yılında Bell Telephone Laboratories şirketinde makine dili kullanılarak geliştirildi.Unix’in ilk sürümü assembler ile yazıldığından sadece yazıldığı tür işlemcide yani sadece yazıldığı tür bilgisayarda çalışmaktaydı.Unix’in 5. sürümünde çekirdeği C programlama dili ile tekrar kodlandı.Oldukça esnek olan C dili sayesinde Unix,çeşitli hedef donanımlara uygun olarak tekrar derlenebilen kodlardan oluşan taşınabilir bir işletim sistemine dönüşmüş oldu.

Özellikleri

  • Çok kullanıcılı(multiuser) bir işletim sistemidir.
  • Çok görevli yapıyı(multitasking) destekler.
  • İçerisinde editör,derleyici,hesap makinesi ve elektronik posta gibi özellikler barındırır.
  • Kullanım alanı oldukça yaygındır.Özellikle çok görevli yapısıyla sunucularda,iş istasyonları ve akademik dünyada tercih edilir.
  • Sadece üniversitelere geliştirme amacıyla ücretsiz verilmiştir.

Linux İşletim Sistemi

1991 yılında Finlandiyalı bir bilgisayar bilimleri öğrencisi  Linus Torvalds, MINIX işletim sisteminden esinlenerek Linux işletim sistemini yazmaya karar vermiştir.Linux, UNIX gibi kısıtlayıcı bir lisansa sahip değildi.Linus Torvalds linux işletim sisteminin bugünlere gelmesinde de büyük rol oynayan akıllıca bir tercih yapmıştı.Sistemi GPL lisansı ile yayınlamıştı.Bu lisans, işletim sistemini ücretsiz dağıtma ve işletim sistemini değiştirmeye izin veriyordu.İşte linuxun Mac OS ve windowstan en büyük farkı buydu.Diğer işletim sistemleri kapalı kaynak olup sadece nispeten ufak bir geliştirici ekibi tarafından geliştirilirken linux açık kaynak kodlu idi ve isteyen herkes sistemin gelişmesine katkıda bulunabiliyordu.

Windows İşletim Sistemi

İntel firmasi 1971 yılında ilk 8 bit mikroişlemcisini piyasaya sürdü.Digital Research şirketinden Gary Kildare bu mikroişlemcilerde çalışması için CP/M işletim sistemini yazdı.Bugün hepimizin MS-DOS olarak bildiği işletim sistemi, CP/M‘in 16 bit işlemcilerde çalışması için değiştirilen bir versiyonudur.Takip eden yıllarda IBM, IBM PC adını verdiği bilgisayarlarını MS-DOS yüklü olarak piyasaya sürmeye başladı.Bu bilgisayarlar 16kb belleğe,2 adet disket sürücüye ve tercihe bağlı olarak da siyah-beyaz veya renkli ekranlara sahipti.

 

1983 yılında Microsoft, MS-DOS’un başarısını da arkasına alarak grafik tabanlı olan Windows‘u geliştirmeye başladı.Ancak windows ilk sürümlerinde birçok hatayı beraberinde getirdiği için MS-DOS kullanıcıların pek memnun edemedi.Windows’un en ciddi sürümü 1990 yılında ürettiği Windows 3.0 oldu.

Windows 3.0 Özellikleri

  • Aynı anda birden çok program çalışabiliyor.
  • Birden çok kullanıcı hesabı açılabiliyordu.
  • Bu sürüm ile birlikte Microsoft,geliştiricilere yazılım geliştirme paketi sundu.

Microsoft Windows 3.0 geliştirmeye devam ederek Windows Millennium Edition sürümüne kadar devam ettirdi.Daha sonrasında 9x sürümünü terk ederek NT sürümünü geliştirmeye devam etmiştir.Aşağıda 9x ve NT sürümlerinin ayrımına bakabilirsiniz.

[tabs][tab title=”Windows 9x”]Windows 3.0

Windows 95

Windows 98 Windows ME[/tab] [tab title=”Windows NT”]Windows 2000

WindowsXP

Windows

Vista

Windows 7

Windows 8

Windows 10[/tab] [/tabs]

Mac OS İşletim Sistemi

1984 yılında Apple Macintosh bilgisayarını piyasaya sürdü.Apple komut satırını tamamen kaldırmıştı ve bu pclerin yanında bir klavye de gelmekteydi. Mac OS işletim sistemi UNİX tabanlıdır ve yasal olarak sadece Apple marka bilgisayarlar ile uyumludur.

 

IOS İşletim Sistemi

Apple 2007 yılında Mac Os tabanlı mobil işletim sistemini tanıttı.Bu sistem iphone,ipad ve ipod cihazları için oluşturuldu ve dokunmatik kullanımı ön plana çıkarıldı.

 

Andoid İşletim Sistemi

Linux’un GPL lisansı sayesinde birçok şirket kendi linux dağıtımını oluşturdu.Belkide bunlardan en başarılısı Google’ın geliştidiği android isimli mobil işletim sistemi oldu.

Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.

  1. Çekirdek:Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içermektedir.
  2. Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içermektedir.
  3. Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içermektedir.
  4. Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
  5. Uygulama Katmanı: Doğrudan Java (programlama dili) yle geliştirilmiş uygulamaları içermektedir.

 


Yararlandığım kaynaklar:

LinuxUNIXOS-XAndroid

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.